Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

William Shakespeare

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

William Shakespeare
(1564 - 1616 )

Byl to práve on, kdo spojil v organickou jednotu tři feudamentální prvky, jež vytvorily podstatu alžbetinského divadla : zpusob jevištního provedení, nároky diváku a rozvoj dramatické literatury.
Pocházel z prosté venkovské rodiny ze Stratfordu nad Avonou, kde také získal základní vzdelání.
Či spíše : predpokládá se, že rozhodne chodil do "scholy grammaticalis", nebot to nevíme presne.
V osmnácti letech se oženil a narodily se mu deti - roku 1583 dcera, roku 1585 dvojčata.
V roce1599 byl zapsán jako spoluvlastník divadla The Globe (Zemekoule), kde až do svého odchodu z Londýna hrál.Svou dramatickou tvorbu zahájil zrejme roku 1590 hrou Titus Andronicus.Pak následovala práce - či spolupráce ? - na historických hrách Jidrich IV. a Richard III. Tím začalo první období Shakespearovy tvorby.
V Shakespearových historických hrách se z chaosu a rozpadu starého rádu zdvihá nová perspektivní podoba společnosti.Dramata tohoto období nesou ješte stopy mnoha cizích vlivu : jsou to Shakespearova léta učednická a tovaryšská.Richarda III. jiste poznamenal Marlowuv "nadčlovek".Titus Andronicus stojí na pudorysu oblíbené tragédie pomsty.Komedie plná omylu je pod prímým vlivem Plauta a Zkrocení zlé ženy zase vychází z komedie erudity ("vzdelanecké intelektuální" komedie, již dala dramatu renesanční Itálie) - zejména z Ariosta.Ale už se také začíná plnou silou projevovat mohutnost a jedinečnost Shakespearova talentu.Potvrzují to predevším hry vzniklé mezi lety 1595-1599 : Sen noci svatojánské, Mnoho povyku pro nic, Jak se vám líbí a Večer tríkrálový.Komedie se jimi stala "veseloherním dramatem" - lyrické pasáže strídá brilantní slovní vtip, postavy dravé, temperamente jednají ve vypjatých situacích.Vtéto dobe napsal Shakespeare svou patrne "nejsvetovejší" tragédii : Romea a Julii.
Na prelomu 16. a 17. století začalo druhé Shakespearovo tvurčí udobí.Renesance "zesmutnela", zostruje se dramatikuv vhled do rozporu sveta, zvyšuje se jeho smysl pro bezvýchodnost nesnesitelných situací.Napríklad technika, s níž psal Othella je v tomto smeru až školsky názorná.Jago ve svých monolozích v první části hry predestre pred divákem všechnu svou nenávist k Othellovi a naznačí i zpusoby, jak chce dosáhnout své pomsty.A pak už nezbávý než sledovat, jestli se mu jeho zámery splní.Macbeth se rozbehne na samé vrcholy, vraždou sáhne až po korune.Práve v tom okamžiku se ale vnitrne zhroutí, svet se mu promenuje v povídku vyprávenou idiotem.Král Lear pro své potešení a z libovule rozdelí svou ríši mezi dcery a vzdá se vlády.Jeho rozhodnutí však bylo mylné, a jeho jednání proto nesmyslné.Teprve když Lear zešílí - tesne pred smrtí, dobírá se moudrosti.Toto téma se ješte umocnuje podobným osudem mocného šlechtice Glostera, jenz prohlédne teprve tehdy, když je slepý.Jsou to lidé, kterí se vlastními rozhodnutími a vlastním jednáním privedou do nesnesitelné situace a teprve potom uvidí sami sebe i skutečnost v nahote pravdy.
Tragédie pomsty se promenila v drama velkého existencionálního rozmeru, jež pátrá po smyslu lidského života.V Antoniovi a Kleopatre učinil Shakespeare další krok tímto smerem.Obe hlavní postavy na tuto kardinální otázku jasne odpovedí činem, k nemuž Hamlet nemel odvahu : spáchají sebevraždu.
V poslední fázi své tvorby se Shakespeare snažil stvorit jakousi vizi jiného, alternativního sveta, v nemž jednání má šanci prinést štestí, zvítezit nad zlem.Vznikl vysnený, vymyšlený, neskutečný a často nadprirozený svet her jako je Cymbelin, Zimní pohádka, Boure.Najdeme v nem všechno, co v sobe drama novoveku trvale nese.Človek se tu poznává ve svých propastech i vrcholech.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT